Βόλος Ταξί Βεργίνα - Πατρίδα των Μακεδονικών Βασιλικών Τάφων

Βόλος ταξί Βεργίνα με το VolosVipTaxi

Η Βεργίνα βρίσκεται 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού Ημαθίας στην κεντρική Μακεδονία.

Είναι 220 χλμ. βόρεια του Βόλου.

Η κωμόπολη  βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας.

Η Βεργίνα έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977 όταν ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τον τόπο ταφής των Βασιλέων Μακεδόνων καθώς και του τάφου του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το όνομα της Βεργίνας προτάθηκε το 1923 από τον Μητροπολίτη Βέροιας, Κωνστάντιο Β΄, ο οποίος την ονόμασε από το όνομα της θρυλικής Βασίλισσας Βεργίνα την τελευταία Ελληνίδα ηγεμόνα πριν από την άλωση της Βέροιας από τους Οθωμανούς το 1433.

Από την εποχή ακόμη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη θεωρούνταν ότι στην περιοχή της Βεργίνας υπήρχαν τα θερινά βασιλικά ανάκτορα των βασιλέων της αρχαίας Μακεδονίας όπου και προσπάθησαν να κάνουν ανασκαφές χωρίς όμως να βρουν τους βασιλικούς τάφους.

Το 1977 ο Μανώλης Ανδρόνικος στην «Μεγάλη Τούμπα» ανακάλυψε τέσσερα θαμμένα ταφικά κτίσματα τα δύο από τα οποία ήταν ασύλητα.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει από τότε για τα ευρήματα των Βασιλικών τάφων που τελικά καταλήγουν ότι ο ένας από τους Βασιλικούς τάφους ανήκει στον Φιλίππο Β΄ – πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

taxiservice

Το Μουσείο και τα Ευρήματα των Βασιλικών Τάφων

Έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός κτερισμάτων, που πολλά από αυτά είναι έργα τέχνης και έχουν αξία έργων τέχνης.

Πολλά από από αυτά είναι από χρυσό, όπως η περίφημη λάρνακα με τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του Φιλίππου Β΄.

Η λάρνακα αυτή φέρει τον δεκαεξάκτινο ήλιο (ή αστέρι) που είναι το σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας.

Υπάρχει και μια μικρότερη λάρνακα με το δωδεκάκτινο αστέρι με στεφάνια από φύλλα και καρπούς βαλανιδιάς.

Στην θέση της Μεγάλης Τούμπας έχει διαμορφωθεί μουσείο όπου εκτίθονται όλα τα ευρήματα / κτερίσματα των τάφων δίπλα από τους ίδιους τάφους.

Τα ευρήματα που ξεχωρίζουν στο μουσείο της Βεργίνας είναι: Η χρυσή λάρνακα και το στεφάνι, ο τάφος του Πρίγκιπα και τάφος της Περσεφόνης.

Σε όλα αυτά ξεχωρίζει το αστέρι / ήλιος της Βεργίνας που έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό.

Αποτελείται από 16 ακτίνες όπου οι 4 αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης – γη, θάλασσα, φωτιά & αέρας – και οι υπόλοιπες 12, τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

Από το 1996 η UNESCO έχει εντάξει τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.